November 20, 2022

Ny på Hydda: Hans Grufman

Från noll till sex portföljbolag på mindre än ett år. Hydda-familjen växer så det knakar och med en möjlig börsintroduktion i sikte ökar behovet av struktur i ekonomin och rapporteringen. Det jobbet ska ledas av rutinerade CFO:n Hans Grufman, vars bakgrund inte bara omfattar siffror, utan även kodande i Silicon Valley, skidåkning och högst ofrivillig poolskötsel.

Alla goda ting sägs vara tre och kanske gäller det även nyrekryteringar? Hydda-familjens nya CFO Hans Grufman var i alla fall den tredje nya medarbetaren som började i september. Efter presentationerna av vår Business Analyst Melker Larson och Head of Synergies Emy Haftor är det nu äntligen Hans tur.

Hej Hans! Berätta om din roll på Hydda?
– Hydda Group har vuxit väldigt snabbt och ska fortsätta expandera. För mindre än ett år sen fanns bara moderbolaget Hydda, och man kan konstatera att familjen har fått rejäl tillökning. Idag har vi sex portföljbolag, flera större delägare och har passerat 100 medarbetare i koncernen. Vi har kunder i 13 länder och dotterbolag i 5 länder. I takt med tillväxten ökar också komplexiteten. Som CFO ska jag se till att vi har effektiva strukturer och rutiner för vår ekonomiska styrning och rapportering. Jag är anställd i moderbolaget, men ska även ge stöd till ledning och ekonomiansvariga i portföljbolagen.

Hur ser din professionella bakgrund ut? Vad har du gjort tidigare?
– De senaste åren har jag haft CFO-roller i olika IT-bolag, både Venture Capital- och Private Equity-backade. Men passande nog jobbade jag faktiskt som utvecklare i Silicon Valley i början av min karriär. Företaget hade det tidsenliga namnet net.com och gjorde verktyg för IP-telefoni. Jag var en okej utvecklare, men insåg snart att de av mina kollegor som verkligen brann för kod var bättre. Eftersom jag är mer av en generalist och extremt fascinerad av ekonomi bytte jag inriktning. Så jag tror inte att våra portföljbolag kommer ringa mig när de kör fast med koden. Då har vi problem!

Vad var det som lockade och fick dig att byta jobb?
– En rekryterare hörde av sig och jag tyckte att jobbet lät spännande. En av mina stora drömmar har varit att få vara med och bygga upp en riktigt vass SaaS-koncern. Dessutom upplever jag att det hittills har allokerats för lite kapital till proptech i relation till den enorma potentialen. När sedan Kamjar Hajabdolahi på BLQ Invest berättade om Hyddas framtidsplaner och hur bolaget fungerar som en brygga mellan fastighetsbranschen och proptechbolagen fanns det inget att tveka över längre. Det var bara att hoppa på.

Hur känns det hittills?
– Det känns verkligen bra, inte minst med kollegorna. Och när den delen är bra, så löser sig allt annat också. Vi är ett glatt och konstruktivt gäng!

Hur väl kände du till proptech tidigare och vad tror du om branschens framtid?
– Inte särskilt mycket, men jag hade stött på några bolag och förundrats lite över att branschen bara var i sin linda. Men nu händer det massor och mer kommer det bli. Jag känner mig minst lika mycket i händelsernas centrum idag som när jag jobbade i Silicon Valley för tjugo år sen. Det är verkligen kul och spännande.

Hur vill du bidra till Hyddas utveckling?
– Jag vill klä vår utveckling i siffror och bidra till att bygga engagemang för våra affärsmål. Jag vill också skapa en stabil ekonomisk struktur så att Hydda-familjen kan fortsätta växa på ett effektivt och kontrollerat sätt, och även stå redo för en börsintroduktion när tiden är mogen för det.

Hur är du som person? Vad har du för styrkor och svagheter?
– Målmedveten, envis, analytisk och engagerad är en bra sammanfattning av mina styrkor. På minuskontot ligger otålighet och tidsoptimism, vilket inte alltid är en helt lyckad kombination.

Vad är det som driver dig i vardagen?
– Att få vara med och bygga upp något nytt tillsammans med sköna och duktiga människor i en spännande bransch med enorm potential.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Då är jag oftast med familjen, gärna under någon form av friluftsaktivitet. Mitt största fritidsintresse är skidor, och i somras blev det härlig åkning på en glaciär i Österrike. Förutom njutåkning med familjen har min skidåkning lett till förfrusna tår i Kirgizistan och två helt insnöade veckor i en husbil i Alaska. Något jag helst inte gör på fritiden, men på min frus order ändå tvingas ägna orimligt mycket tid åt, är att underhålla familjens pool. Den är ett risigt hemmabygge som tyvärr ingick i husköpet och som inga proffs vill befatta sig med. Med hjälp av epoxylim och silvertejp har jag lyckats hålla den vid något slags liv hittills, men jag bävar redan inför nästa badsäsong.

Senaste nytt

Effektivare fastighetsförvaltning med Yieldly

Yieldy är ett helt nytt koncept för fastighetsförvaltning, som bidrar till att kraftigt minska kostnader och samtidigt öka kvaliteten i förvaltningen och öka det långsiktiga fastighetsvärdet.

Hydda investerar i Freesi och stärker sitt erbjudande inom effektivisering av energi och inomhusklimat

Den snabbväxande proptech-koncernen Hydda, tillkännager idag investeringen i Freesi, ett av Nordens ledande bolag inom energieffektivisering och inomhusklimat.

Ny på Hydda: Jesper Bruksner

Med Hyddas snabba tillväxttakt och fortsatta expansionsplaner är det av största vikt att ha en erfaren HR-chef på plats som kan säkerställa att vi bibehåller effektiviteten i organisationen samtidigt som vi skapar en härlig kultur och en rolig och utmanande arbetsmiljö och för alla anställda. Det ska Jesper Bruksner se till, vår nye Chief People & Culture Officer.