August 23, 2022

Ny på Hydda: Martina Skande

Arbetet med att bygga ett europeiskt powerhouse för proptech är i full gång. Möt Martina Skande, Hyddas nya vd, som ska leda koncernens fortsatta expansion och utveckling.

Hydda Group, med Vasakronan och BLQ Invest i ryggen, har växt från 0 till 50 mkr i årliga intäkter på ett halvår. Planen är att tredubbla omsättningen till 150 mkr under de närmaste 12 månaderna. Även en börsintroduktion finns i korten – om och när förutsättningarna är de rätta.

Den som ska leda koncernen och det ambitiösa tillväxtarbetet är Hyddas nya vd Martina Skande. Hon kommer närmast från rollen som vvd på fintech-bolaget Qliro och har gedigen erfarenhet från såväl startup-världen som från internationell bankverksamhet och managementkonsulting. Martina har varit en nyckelspelare i utvecklingen av den nordiska fintech-branschen, vilket har gett henne erfarenheter som passar perfekt inför proptech-sektorns motsvarande förändringsresa.

Vi intervjuar Martina efter hennes första vecka på nya jobbet – lite vimmelkantig av allt nytt, men också väldigt laddad och positiv till det hon har sett hittills.

Vi börjar alltid med den klassiska sportfrågan: Hur känns det?
– Det är kanske inget oväntat svar, men det känns riktigt bra. Mycket nytt så klart, både människorna och branschen, och det sporrar och stimulerar mig. Hyddas devis är ju “The future of working and living”. Kan man jobba med något viktigare och mer spännande?

Hur gick rekryteringen till?
– Det var en klassisk search som gjorde mig nyfiken. ”Det här är något som verkligen skulle passa dig”, sade rekryteraren. När Kamjar, vd på BLQ Invest och grundare av Hydda, berättade om uppdraget tänkte jag att rekryteraren verkligen hade helt rätt.

Vad var det som lockade med Hydda?
– Det mesta faktiskt. Att få bygga bolag med duktiga kollegor i en ung och spännande bransch, som bara har börjat sin utveckling. Skärningen mellan den kanske mer traditionella fastighetsbranschen och techbolagen är spännande. Våra tillväxtplaner och den möjliga börsintroduktionen lockade också. Den unika ägarkonstellationen med Vasakronan och BLQ Invest som största investerare ger oss fantastiskt goda förutsättningar att utveckla de proptech-lösningar som behövs och efterfrågas.

Vem är Martina Skande?
– Jobbig fråga! Professionellt har jag min bakgrund inom fintech, bank och managementkonsulting. Förutom Qliro, som jag kommer från senast, har jag bland annat jobbat på GE Money Bank, Santander Consumer Bank och EY. Där har jag jobbat med många olika saker, till exempel företagsledning, produktutveckling, inköp, prissättning och IPO-processerna kring börsnoteringar. Privat är jag gift, bor i Nacka och har två tonårsbarn. Numera har vi också Bernie i familjen – en löjligt energisk Bernedoodle, som är en korsning mellan Berner-Sennen och pudel.

Vad vill du kunna bidra med – på Hydda och i dotterbolagen?
– Mitt signum är drivet och passionen. När jag väl har bestämt mig kör jag 100 procent. Jag vill att det som jag och teamet jobbar med ska bli succé och hatar att förlora. Samtidigt är jag väldigt mån om att alla ska trivas och bryr mig på riktigt om andra. Nu vill jag fortsätta utveckla Hydda-koncernen tillsammans med hela teamet, så att vi verkligen blir det powerhouse of proptech som är ett av våra viktigaste mål.

Vilka är dina styrkor och svagheter?
– När Kamjar och jag pratade under rekryteringsprocessen så tror jag att vi båda kände att jag var rätt person för Hydda – och Hydda rätt jobb för mig. Jag har rätt bakgrund och kompetens, samtidigt som jag är duktig på att bygga team och utveckla medarbetare. Svagheter? Jag? Jodå, jag kan bli rastlös om det ligger för många rutinsaker på mitt bord och lägger stor press på mig själv. Jag är också ganska direkt i min kommunikation, men på ett mänskligt sätt. Det är oftast en fördel, men jag tror kanske inte att jag skulle vara klockren för en diplomatkarriär i alla lägen.

Ni har extremt ambitiösa mål. Vilka utmaningar ser du framför dig?
– Det finnas alltid utmaningar och annars vore jobbet inte särskilt kul. En utmaning vi har och som vi gärna tar oss an är att vara en brygga mellan fastighetsbolagen och mjukvarubolagen. De är väldigt olika till sin karaktär och en av våra styrkor är att vi förstår båda. Att växa med lönsamhet är aldrig en ”walk in the park” så det behöver vi förstås fokusera på – inte minst om konjunkturen blir tuffare. Hållbarhet ur olika aspekter ligger mig också varmt om hjärtat, så det känns viktigt och positivt att vi på Hydda kan bidra till mer hållbara byggnader. Bygg- och fastighetssektorn står ju för en stor del av världens klimatpåverkan.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Förutom att umgås med familjen och försöka kanalisera Bernies överskottsenergi, älskar jag att hänga med våra sköna vänner och att sporta. Det blir en del padel och jag har alltid älskat utförsåkning av olika slag. Just nu är jag helt hooked på randonné, som innebär att man tar sig upp på fjället med stighudar för att sedan kunna åka nerför. Då kan man åka offpist nästan var man vill. Earn your turns, som vi säger i randonné-svängen!

Senaste nytt

Effektivare fastighetsförvaltning med Yieldly

Yieldy är ett helt nytt koncept för fastighetsförvaltning, som bidrar till att kraftigt minska kostnader och samtidigt öka kvaliteten i förvaltningen och öka det långsiktiga fastighetsvärdet.

Hydda investerar i Freesi och stärker sitt erbjudande inom effektivisering av energi och inomhusklimat

Den snabbväxande proptech-koncernen Hydda, tillkännager idag investeringen i Freesi, ett av Nordens ledande bolag inom energieffektivisering och inomhusklimat.

Ny på Hydda: Jesper Bruksner

Med Hyddas snabba tillväxttakt och fortsatta expansionsplaner är det av största vikt att ha en erfaren HR-chef på plats som kan säkerställa att vi bibehåller effektiviteten i organisationen samtidigt som vi skapar en härlig kultur och en rolig och utmanande arbetsmiljö och för alla anställda. Det ska Jesper Bruksner se till, vår nye Chief People & Culture Officer.