April 7, 2022

Välkomna till Hydda: Elbilio

I takt med att den svenska fordonsflottan elektrifieras förvandlas fastigheternas parkeringar till hubbar för hållbar mobilitet. Hyddas nyförvärv Elbilio har en uppskattad plattform för fordonsdelning och stora möjligheter att skala upp.

I Sverige finns idag närmare fem miljoner bilar, som i genomsnitt används ungefär en timme per dygn. Bilar som kräver att ägaren bekostar och sköter service, försäkring, skatt, hjulskifte och besiktning. Är det smart? Hållbart?

Inte enligt Jesper Lönnqvist, medgrundare av Elbilio – ett av Hyddas senaste bolagsförvärv. Han är övertygad om att delade lösningar är ett mycket bättre alternativ för väldigt många, både ekonomiskt och praktiskt. Dessutom är det betydligt bättre för miljön och klimatet:

– Vi brukar säga att Elbilio erbjuder hållbar och lättanvänd mobilitet åt folket – via fastighetsägarnas garage och utomhusparkeringar. Det handlar främst om elbilar, elcyklar och elmopeder, men vi testar även elsparkcyklar i vårt breda ekosystem för persontransporter. Om mänskligheten ska klara de globala miljömålen behöver vi tänka om, tänka nytt och inte minst bli mycket bättre på att dela de resurser som redan finns.

Stora fördelar för både användare och fastighetsägare
Elbilio erbjuder fordonspooler över hela Sverige och finns idag från Lund i söder till Umeå i norr. Genom att ha fastighetsägare som både kunder och nära samarbetspartners har bolaget kunnat bygga en lösning som passar både dem som äger parkeringarna, och användarna av fordonen. Bland kunderna i första kategorin finns flera av Sveriges största fastighetsbolag och fastighetsutvecklare, men också många privata hyresvärdar och bostadsrättsföreningar.

Jesper Lönnqvist, Elbilio

Fastigheterna blir en del av laddningsinfrastrukturen och Elbilio kallar dem mobilitetshubbar. Hubbarna kan skapa nytta på flera sätt, berättar Jesper:

– Förutom de uppenbara fördelarna kring miljö, ekonomi och besvärsfrihet, ger våra lösningar mycket annan nytta för fastighetsägarna. De ökar sina fastigheters attraktivitet och värde, samtidigt som deras kunderbjudande blir mer hållbart. Vid nyproduktion av bostäder innebär en bilpool ofta att det ställs lägre krav på traditionell parkering, eftersom de boende får tillgång till lättanvänd och effektiv mobilitet. Vi kan lösa många olika behov.

Boka och kör så långt du vill
Enkelt är det också. Användarna laddar bara ner Elbilios mobilapp, registrerar sig, blir snabbt godkända, och kan sedan boka önskade fordon. Vissa av poolerna är slutna, så att bara de som bor i en viss fastighet eller jobbar på ett visst företag delar på fordonen. Andra pooler är publika, sökbara med en karta i appen och kan bokas av alla användare. Fordonen låses upp med mobilen och användarna betalar bara för den tid fordonet används. Självriskreducering, laddning på fordonets hemmaparkering och eventuella biltullar ingår, liksom fria kilometer.

Naturlig del i Hyddas erbjudande
Ur Hyddas perspektiv känns investeringen i Elbilio väldigt naturlig, berättar Hyddas CCO Philip Göransson:

– Hållbar mobilitet, som vi erbjuder via Elbilio, och smartare parkering, som vi erbjuder via Parkando, är centrala delar i varje fastighets infrastruktur. Hydda ska möjliggöra smarta och hållbara städer genom att erbjuda de bästa proptech-lösningarna. Därför behöver vi ett starkt erbjudande inom mobilitet. Elbilio har en riktigt bra plattform, nöjda kunder och stor potential att skala upp och växa. Välkomna till Hydda!

Fakta: Elbilio

Grundades: 2018

Team: 7 personer plus några konsulter

Exempel på kunder: Wallenstam, Corem, Vasakronan, Bonava, ByggVesta samt flera privata hyresvärdar och bostadsrättsföreningar.

Läs mer på elbilio.se

Senaste nytt

Effektivare fastighetsförvaltning med Yieldly

Yieldy är ett helt nytt koncept för fastighetsförvaltning, som bidrar till att kraftigt minska kostnader och samtidigt öka kvaliteten i förvaltningen och öka det långsiktiga fastighetsvärdet.

Hydda investerar i Freesi och stärker sitt erbjudande inom effektivisering av energi och inomhusklimat

Den snabbväxande proptech-koncernen Hydda, tillkännager idag investeringen i Freesi, ett av Nordens ledande bolag inom energieffektivisering och inomhusklimat.

Ny på Hydda: Jesper Bruksner

Med Hyddas snabba tillväxttakt och fortsatta expansionsplaner är det av största vikt att ha en erfaren HR-chef på plats som kan säkerställa att vi bibehåller effektiviteten i organisationen samtidigt som vi skapar en härlig kultur och en rolig och utmanande arbetsmiljö och för alla anställda. Det ska Jesper Bruksner se till, vår nye Chief People & Culture Officer.